BILL GATES već upozorava na novu pandemiju: Ova pandemija neće biti posljednja

925

Bill Gates godinama je upozoravao na mogućnost izbijanja pandemije za koju svijet nije spreman i zbog koje bi posljedice mogle biti pogubne. Njegove najave prošle su se godine, nažalost, pretočile u stvarnost te je koronakriza iza sebe ostavila brojne preminule, zaključane zemlje i uništena gospodarstva, a i dalje ne znamo kojim će se smjerom pandemija razvijati, iako se nadamo da smo sve bliže njezinu kraju.

Američki milijarder Bill Gates je rekao da moramo naučiti lekcije iz pandemije koronavirusa kako ne bismo bili nespremni za sljedeću.

Gates već ukazuje na mogućnost da pandemija koronavirusa neće biti posljednja takva katastrofa koja je zadesila svijet, piše Klix.ba

“Ne možemo dozvoliti da budemo nespremni. Prijetnja od nove pandemije će nam uvijek biti nad glavama, barem ukoliko svijet ne napravi korake da to spriječi. Spremnost na pandemiju moramo shvatiti ozbiljno kao što shvatamo prijetnju od rata”, izjavio je Gates.

Ovo nije prvi put da Gates apeluje na političare da daju jednaku važnost javnom zdravlju kao što daju ratu te smatra da se svijet mora pripremiti za novu pandemiju bez obzira na njenu formu.

“Nažalost, realnost je da ova pandemija neće biti posljednja. Ne znamo kada će se dogoditi sljedeća i da li će to biti gripa, koronavirus ili neka nova bolest. Zaustavljanje sljedeće pandemije će zahtijevati ulaganje desetina milijardi dolara godišnje. To je velika investicija, ali će i koronavirus koštati svijet 28 biliona dolara”, zaključio je Gates.

Comments
Loading...