Doktor objasnio šta se može dogoditi ako primite vakcinu, a pozitivni ste na koronavirus

875

Dr Janković je primio Fajzerovu vakcinu

Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da nema dokaza da je neka vakcina protiv korona virusa bolja od druge, ali da su sve bezbjedne.

On je za TV Prva rekao da svaka od njih štiti i može značajno da pomogne, a da će kada se dokaže da je neka vakcina bolja od druge to ući u protokole.

– Ovo su za sada samo pretpostavke. To što sam primio Fajzerovu vakcinu ne znači da njoj dajem prednost već da je bila prva dostupna mojim kolegama u Tiršovoj. Primio bih i svaku drugu da je bila tada dostupna – rekao je Janković.

Kako je rekao, oni koji žele da prime vakcinu ne moraju da rade PCR test, ali ako su zaraženi virusom, vakcina im neće pomoći i neće na vreme podići imunski odgovor ali neće ni odmoći.

– Osoba će se razboljeti od korone, ali naravno nije dovoljno imunizovana. Tri nedelje su potrebne da vakcina djeluje, ali nema rizika niti opasnosti. Neće mu se ništa od vakcine desiti osim što ona neće moći da pomogne još – objasnio je Janković.

Naveo je i da ljekar na osnovu hronične bolesti nekog pacijenta treba da procijeni da li može ili ne može da primi vakcinu.

On je rekao i da dolazak vakcina ne znači da treba prerano da se opuštamo.

(Telegraf.rs)

Comments
Loading...