ODLAZAK NA ODMOR IZ NJEMAČKE U VRIJEME USKRSA: Poznati njemački virolog otkriva što bi se moglo dogoditi na odmoru izvan Njemačke

1,191

Poznati njemački virolog iz Essena Ulf Dittmer stanovnicima Njemačke poručuje neka ne planiraju odmor preko uskršnjih blagdana.

– Odmor u vrijeme Uskrsa nije dobra ideja. Svatko tko ima planove za odmor trebao bi biti svjestan rizika. Preko Uskrsa nemamo stabilnu situaciju u velikoj većini zemalja, osim u Izraelu – rekao je voditelj Instituta za virusologiju Sveučilišne bolnice u Essenu Ulf Dittmer za Njemačku tiskovnu agenciju.

Dittmer smatra kako ni situacija na Balearskim otocima nije stabilna.

– I tamo bi dobra situacija brzo mogla krenuti u drugom smjeru. Ne putovao sada za Uskrs – kaže Dittmer.

Naveo je i nekoliko razloga zbog čega je pametnije ostati u Njemačkoj i što bi se moglo dogoditi ako netko odluči otići na odmor izvan Njemačke.

– Moguće je da se zarazite i tamo morate ići u bolnicu ili da morate u karantenu, ili je moguće da letovi ponovno budu otkazani pa će biti teže vratiti se u Njemačku. Svatko bi trebao dobro razmisliti jer je sam odgovoran ako ode na godišnji odmor, pogotovo ako ode izvan Njemačke – rekao je Dittmer.

Dittmer kaže kako treba sagledati situaciju s koronom, pored tjedne incidencije, trebalo bi razmotriti i dobnu strukturu zaraženih, broj novih bolničkih prijama i stopu cijepljenja za osobe starije od 70 godina.

– Ukupna se situacija očito promijenila zbog cijepljenja – rekao je Dittmer, misleći na situaciju u Essenu.

Nakon početka cijepljenja tamo je zaraženo znatno manje starijih od 80 godina nego u prva dva vala.

Dittmer je kazao kako mlađi ljudi često nemaju ozbiljne simptome koronavirusa, a broj pacijenata s Covid 19 također se nedavno smanjio u Sveučilišnoj bolnici u Essenu. Iako je početkom godine bilo preko 130, sada je 50. Međutim, broj trenutačno stagnira.

Južnoafrički mutant još uvijek nije vrlo čest

Poznati virolog je rekao da mu je laknulo što se opasni mutant južnoafričkog koronavirusa trenutačno ne širi velikom brzinom u Njemačkoj.

– Južnoafrička varijanta u Saarlandu već čini 15 posto novih infekcija. Srećom, nema takvog razvoja za cijelu Njemačku – rekao je Dittmer.

Smatra kako bi se južnoafrička i brazilska varijanta mogle brže širiti i pokretati veće lance zaraze od izvornog koronavirusa.

– Međutim, za razliku od britanske varijante, oni bi također mogli izbjeći dio odgovora na antitijela. U svakom slučaju, cijepljenje pokreće širok imunološki odgovor i sprječava teški tijek Covid-19, čak i ako je zaražen mutantima – zaključio je Dittmer. (Fenix-magazin/MD)

Source Fenix-magazin
Comments
Loading...