Pacijenti iz Vuhana: Preležali kovid pa se pola godine muče sa ovim simptomima

689

Osobe koje su preležale kovid mogu dugo vremena nakon bolesti da osećaju određene simptome.

Više od tri četvrtine ljudi hospitalizovanih sa kovidom-19 šest meseci nakon bolesti muči se sa određenim tegobama, navodi se u studiji objavljenoj u medicinskom časopisu “The Lancet”.

U istraživanju su učestvovala 1.733 pacijenta otpuštena iz bolnice Jinyintan u Vuhana u Kini, između januara i maja prošle godine, prosečne starosti 57 godina. Naučnici su radili fizičke preglede i laboratorijske testove učesnika, a studija spada u retka istraživanja koja su detektovala dugotrajne simptome infekcije izazvane virusom SARS-CoV-2.

Kao najčešći simptomi izdvojeni su umor ili slabost mišića, a učesnici istraživanja požalili su se i na probleme sa spavanjem. Tačnije, 76 odsto pacijenata reklo da i dalje ima simptome. Umor ili slabost mišića prijavilo je 63 odsto, dok je 26 procenata imalo problema sa spavanjem

“S obzirom da je kovid nova bolest, tek počinjemo da razumemo neke od njegovih dugorotrajnih posledica po zdravlje pacijenata”, rekao je profesor Bin Cao iz Nacionalnog centra za respiratornu medicinu, jedan od istaživača pomenute studije.

Kako je dodao, istraživanjem je naglašena potreba za trajnijom negom pacijenata nakon otpuštanja iz bolnice, pogotovo onih koji su bolovali od težeg oblika infekcije.

Studija je proučavala i 94 pacijenta čiji je nivo antitela u krvi zabeležen na vrhuncu infekcije, kao deo drugog ispitivanja. Kada su ti pacijenti ponovno testirani nakon šest meseci, nivo neutralizirajućih antitela bio im je 52,5 odsto niži. Naučnici su rekli da ovakvi podaci izazivaju zabrinutost zbog moguće ponovne infekcije korona virusom, ali su i napomenuli da su za razjašnjenje kako se imunitet na virus menja vremenom potrebni detaljniji i veći uzorci.

Comments
Loading...