ŽURNA POMOĆ: Merkel: Obnova stradalih područja bit će dugotrajni i teški proces

749

Kancelarka Angela Merkel istakla je kako će obnova nakon olujne katastrofe biti dugotrajni proces. Sutra će savezni kabinet donijeti odluku o programu za obnovu stradalih područja.

Nakon jakih oluja u dijelovima Njemačke, kancelarka Angela Merkel obećala je ljudima koji su pogođeni nebirokratskom hitnom pomoći. Savezni kabinet donijet će odluku o programu financijske pomoći sutra, u srijedu, rekao je političar CDU-a tijekom posjeta teško oštećenom gradu Bad Münstereifel. Riječ je o pružanju “nebirokratske hitne pomoći”. Učinit će se sve da novac “brzo dođe do ljudi”. “Nadam se da će to biti pitanje dana”, rekla je Merkel.

No, kancelarka je jasno istakla da će za obnovu trebati vremena. Pretpostavlja da će obnova uništene infrastrukture poput cesta i željeznica i obnova grada trajati dulje od nekoliko mjeseci. Vrlo je jasno “da će nam ovdje trebati puno strpljenja”.

Paket pomoći planiran za srijedu

Premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije Armin Laschet također je obećao brzu pomoć na zajedničkom sastanku s Merkel. Obrasci bi trebali biti spremni ovaj tjedan, rekao je. Njegova savezna država također želi dodati više u četvrtak i udvostručiti doprinos pomoći koji je planirala savezna vlada, “kako bi i ona dala svoj doprinos”. On i Merkel nisu pružili nikakve informacije o konkretnom iznosu pomoći.

Kancelar je u početku bio obaviješten o situaciji u Bad Münstereifelu od okružnog administratora okruga Euskirchen, Markusa Ramersa, i od gradonačelnice Sabine Preiser-Marian. Merkel je pogledala dvoranu s doniranim zalihama pomoći, a zatim je stekla vlastiti dojam šetajući gradom. Merkel je u pratnji Lascheta razgovarala i s pomagačima i građanima.

Važnost analognih sustava upozorenja

Merkel i Laschet su istaknuli važnost sustava upozorenja. “Možda je dobra stara sirena korisnija nego što ste mislili”, rekla je Merkel. Sada će se točno analizirati što je funkcioniralo, a što nije funkcioniralo s kontrolom katastrofe i sustavima ranog upozoravanja. U raspravi, međutim, ne treba zaboraviti sljedeće: “Ovo je poplava koja se nije dogodila dugo, dugo.”

Laschet je rekao da su sirene za uzbunjivanje dugo bile zanemarene. Smatralo se da, budući da više ne postoji ratna opasnost, one su nepotrebne, rekao je čelnik CDU-a i kandidat za kancelara Unije. Sada svi shvaćaju “koliko je društvo ranjivo kad struje odjednom više nema”. U budućnosti će opet biti potrebna analogna sredstva. To sada analiziraju savezna i državna vlada zajedno s Uredom za zaštitu od katastrofa “kako bi se sljedeći put još bolje pripremile”.

Zabrinuti zbog zaraze

Čišćenje pogođenih područja je u tijeku. No, vlast je zabrinuta kako bi se upravo na ovom području koronavirus mogao intezivnije širiti. Sada moramo biti oprezni da se suočavanje s katastrofom ne pretvori u širi događaj”, rekao je David Freichel iz komunikacijskog osoblja Corone u državnoj kancelariji u Porajnju-Falačka Novine uredničke mreže Njemačka (RND).

Prema Freichelu, državno Ministarstvo zdravstva stoga priprema posebnu kampanju cijepljenja u područjima katastrofe u dogovoru s vlastima pogođenih okruga. Mnogi spasitelji već imaju potpunu zaštitu od cijepljenja. Dolinom Ahr od podneva vozi prvi autobus za cijepljenje.

Ministarstvo zdravstva u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji također je upozorilo na sve veći rizik od zaraze u poplavnim područjima. “Povećani rizik od širenja SARS-CoV-2 mogao bi se razviti prvenstveno smještajem ljudi u skloništa za hitne slučajeve”, reklo je ministarstvo, prema RND-u. Rizik se može smanjiti testovima, maskama i ventilacijom.

Comments
Loading...